Dětský víkend na památkách – státní hrady a zámky navštívilo 9 tisíc dětí

Prohlédnout si některou z památek ve správě Národního památkového ústavu přišlo o uplynulém víkendu víc než 9 tisíc dětí. V rámci oslav 20 let NPÚ měly všechny děti po oba dny vstup na většinu prohlídkových okruhů zdarma. Stejná akce je připravena také na Mezinárodní den dětí 1. června.

Národní památkový ústav vznikl v roce 2003. Sloučily se do té doby existující Státní ústav památkové péče a Státní památkové ústavy v krajích a vznikla celostátní instituce. Jejím úkolem je nejen správa víc než stovky státních hradů, zámků a dalších památek, ale je také garantem odborné památkové péče v ČR. Výročí vzniku si připomíná NPÚ akcemi pro odbornou veřejnost, ale také pro návštěvníky památek. Jejich brány se proto pro děti otevřely tento víkend zdarma.

 

Hrady, zámky a další památky ve správě NPÚ navštívilo 22. a 23. dubna celkem 46 tisíc návštěvníků. Z toho pětina byly děti. Mladších 6 let bylo 5 % z celkového počtu návštěvníků a dětí ve věku 6-17 let bylo 14,4 %. Zatímco děti do 6 let mají běžně vstupné na státní hrady a zámky zdarma, starší děti platí 30 % z ceny základního vstupného. Tento víkend měly vstup zdarma všichni, kterým ještě nebylo 18 let. Tuto slevu využilo přes 6 tisíc návštěvníků.

 

Zájem nejen o tradičně vyhledávané památky

Nejvíc zájemců o víkendu přišlo na zámek Lednice, hrad Veveří, hrad Karlštejn, zámek Český Krumlov, do Květné zahrady v Kroměříži, hrad Bouzov, zámek Hluboká nad Vltavou, hrad Pernštejn nebo Trosky.

Zájem rodin s dětmi byl i o další památky. Například na zámku Lemberk tvořily děti polovinu všech víkendových návštěvníků této památky. Třetina jich pak byla na zámku v Ratibořicích, na Dole Michal v Ostravě, na Kunětické hoře, na zámku Kunštát, na hradě Landštejn, na zámku v Mníšku pod Brdy nebo na hradě Trosky. 

 

Zhruba každá desátá vstupenka během uplynulého víkendu byla zakoupena online

Slevu pro děti bylo možné uplatnit po zadání slevového kódu „2023“ v nákupním košíku. Možnost zakoupit si vstupenky online nabízí běžně všechny zpřístupněné objekty ve správě NPÚ. Vedle toho zůstává možnost nákupu vstupenek tradičně na pokladnách památek.

 

Památky budou otevřeny i během státních svátků 1. a 8. května

Státní hrady a zámky se pro návštěvníky otevřou i během obou prodloužených víkendů na začátku května, a to včetně pondělí 1. května a 8. května. Nabídku zpřístupněných okruhů a časy prohlídek je možné najít na webových stránkách jednotlivých památek.

Související novinky

26. 4. 2023 aktualizováno 8. 5. 2023
Májové prodloužené víkendy na památkách